A szuhogyi Martinkó András Általános Iskola huszonöt laptopott kapott ajándékba: ez nagy segítség az informatika oktatáshoz, hiszen korábban az iskola informatikai termében mindössze öt darab, régi és rossz állapotú számítógép állt a tanulók rendelkezésére, az órákon ketten-hárman osztoztak egy gépen.

A huszonöt darab használt, de kiváló állapotú számítógépet a Wizz Air légitársaság ajánlotta fel, amikor tudomást szerzett az iskola nehézségeiről.

„Nem könnyű dolog ismeretlen emberektől segítséget kérni” – mondta Mendyk Zsolt, az iskola tanára. – „Emiatt is tartom nagylelkű dolognak azt, hogy a huszonöt darab felajánlott laptoppal segítették iskolánk előrehaladását.”

Az iskola informatikai termét 2005-ben alakították ki, akkor állami segítséggel 10 darab számítógépet vásároltak, amelyeket a gyerekek az órákon használhattak. Az azóta eltelt majd tíz évben sajnos sok ezek közül teljesen használhatatlanná vált, így az idei tanévre már csak 5 számítógép maradt, amelyek segítségével az elhivatott tanárok igyekeztek a gyermekek számítástechnikai tudását bővíteni, készségeiket fejleszteni. Az iskola osztályai legalább 10 főből állnak, ez azt jelenti, hogy az órákon a gyerekek kettesével, hármasával használták a számítógépeket. Ezen a helyzeten változtatott a 25 darab használt, de jól működő laptop érkezése. Az órákon így minden tanuló hozzáfér a gépekhez, nem kell a sorukra várniuk.

„Őszintén bízom benne, hogy az ehhez hasonló tapasztalatok, meghatározó élményt jelentenek a gyerekeknek. Az, hogy ezeket a laptopokat egy számukra teljesen ismeretlen cégtől kapták a tanáraikon keresztül, azért hogy a tanulmányaikat, a fejlődésüket támogassák később is elkíséri őket” – tette hozzá Mendyk Zsolt. – „Egy-egy ilyen ajándék nyomot hagy bennük. Remélem, felnőttként is emlékeznek majd rá, nem csak elvenni lehet másoktól, hanem adni is, és hogy ez milyen fontos.” 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi határában fekvő Szuhogy alig ezer fős település. Az iskola tanulóinak létszáma 106 fő, több mind felük hátrányos helyzetű.